Alphen aan den Rijn

Groen wordt steeds vaker gebruikt om hitte tegen te gaan in de stad. Maar hoeveel helpt dat nou eigenlijk? En hoeveel maakt het uit wat voor soort groen er staat? In Alpen aan den Rijn wordt het effect van groen op drie verschillende locaties onderzocht: een versteend plein, een plein met monumentale beuken en een plein met nieuw groen. Daar meten we niet alleen de luchttemperatuur. Om een goed beeld te krijgen van het verkoelende effect van vegetatie richten wij ons op de gevoelstemperatuur. Dit kunnen we alleen niet direct meten. Daarom baseren we ons op vier parameters: luchttemperatuur, windsnelheid, luchtvochtigheid en straling van de zon. Hiervoor hebben we op alle drie de meetlocaties weerstations gehangen (zie foto rechts). Daarmee monitoren we de komende negen jaar het daadwerkelijk verkoelende effect van groen in de stad. 

Naast de genoemde meteorologische variabelen meten we ook het bodemvochtgehalte bij de beplanting en de bomen op verschillende dieptes. Daarmee houden we in de gaten of het groen ook voldoende water beschikbaar heeft in de zomer om daadwerkelijk te verdampen en de stad te koelen. 

Dit project loopt nog acht jaar door, ook na de afronding van het TKI Eco-Systeem-Stad project. Dat doen we in samenwerking met de gemeente, de Koninklijke Ginkel Groep en het Nature-Based Solutions Institute. 

Resultaten

De rapportage van meteo- en infraroodmetingen in Alphen aan den Rijn tijdens het jaar 2023:

Infraroodrapport 2023
PDF – 20,2 MB 71 downloads

De sensormeetsystemen zijn ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met Koenders Instruments (www.koenders-instruments.com)