Afsluitende bijeenkomst Eco-Systeem-Stad

Op maandag 11 november 2024 kwam het Eco-Systeem-Stad consortium voor de laatste keer bijeen. In het Stadskantoor in Utrecht werden pitches van alle pilot- en onderzoeksresultaten gedeeld. Ook de zes films over Eco-Systeem-Stad zijn vertoond. Er is teruggekeken en vooruitgeblikt. De middag werd afgesloten met een informele borrel. 

Lees meer »

ESS bij Stedelijk Interieurcongres 2024

Op donderdag 7 november 2024 gaven Shannen Dill en Viola Bennink vanuit Eco-Systeem-Stad een workshop tijdens het Stedelijk Interieurcongres. Er is tijdens de workshop druk gepuzzeld om vanuit systeemdenken op klimaatadaptieve steden aan te kunnen sturen. 

Lees meer »

Multifunctionele Vegetatiedaken

Blauw-Groene, natuurinclusieve, watersensitieve en energiebewuste daken hebben steeds meer impact op gebouwontwerp, de bouw, en alle functies en systemen in het gebouw. Dit multifunctionele karakter van daken en daklandschappen betekent nogal wat voor de constructie van het gebouw, maar ook de installaties met betrekking tot wateraanvoer, waterafvoer, luchtbehandeling, koeling en elektriciteitsproductie en -gebruik. Nature-based Solutions raken hiermee voor het eerst direct de wereld van de installatietechniek. En in de vorm van de TVVL (Vereniging voor installatietechniek) heeft die wereld ons gevraagd een opsomming te maken van de bestaande kennis op het gebied van die multifunctionele daken. Want wat moet een installatietechneut nu eigenlijk met al die planten?

Lees meer »

KAN-Café met ESS projectleider Joris Voeten

Op 10 oktober 2024 was Joris Voeten (Wageningen Environmental Research) te gast bij het KAN-Café online webinar. KAN staat voor KlimaatAdaptief bouwen met de Natuur. Platform KAN nodigt projectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten uit om gezamenlijk kennis te ontwikkelen en ervaringen te delen, o.a. in interviewvorm tijdens KAN-cafés. Cafébaas Coen van Rooyen, in het dagelijks leven directeur van WoningBouwers.nl, stelde de vragen. René Didde schreef er een verslag van. 

Lees meer »

Bomentabel functionele ecosystemen

Een functioneel ecosysteem dat op langere termijn onder wisselende omstandigheden diensten zoals hittereductie, waterregulatie, biodiversiteit, gezondheid en ontspanning kan blijven leveren, dat klinkt goed! Maar welke boomsoorten zijn daar dan geschikt voor? Carla Grashof-Bokdam stelde voor Eco-Systeem-Stad is een lijst samen met passende boom- en heestersoorten die bijdragen aan een functioneel ecosysteem in Arnhem.

Lees meer »

Fietsexcursie Arnhem

Arnhem is een interessante stad met een afwisselend landschap. Midden in de stad stroomt de Rijn. Aan de andere kant van het centrum ligt Park Sonsbeek, een grote groene long van Arnhem, vlakbij de Veluwe. Er valt genoeg groenblauwe infrastructuur te ontdekken! Deelnemers aan de Future Green City conferentie verkenden op donderdagmiddag 26 september per fiets projecten in Arnhem over klimaatbestendigheid, regenwaterbeheer, biodiversiteit en burgerparticipatie in groenbeheer. Medewerkers van Wageningen Environmental Research, IPC Groene Ruimte, gemeente Arnhem en de Koninklijke Ginkel Groep gidsten de deelnemers langs het centraal station Arnhem, de Oude kraan, het Roermondsplein, de Nelson Mandelabrug, het Prinsenhof, het Johnny van Doornplein, de Van Muijlwijkstraat, de Noord-Peterstraat en de Jufferstraat.

Lees meer »

Fietsexcursie Amsterdam

Er is geen betere manier om onze beroemde hoofdstad te verkennen dan per fiets, vonden wij. Maar waar moeten de koffers van die internationale deelnemers eigenlijk blijven? En wie had die regen besteld? Ondanks dat er e.e.a. werd gevraagd van ons improvisatievermogen, hebben we tijdens de Future Green City conferentie op donderdagmiddag 26 september 2024 van alles kunnen laten zien over klimaatadaptatie in Amsterdam. Met behulp van living labs test de stad innovaties zoals stormwaterbeheer, stedelijke verkoeling en biodiversiteit in de openbare ruimte. Sprekers van Wageningen Environmental Research, gemeente Amsterdam en New Urban Standard gaven heldere en interessante uitleg over het Gustav Mahlerplein, het Beatrixpark, De Niersstraat, de Rode Loper en Nieuwezijds Voorburgwal.

Lees meer »

ESS lezing Vakbeurs Openbare Ruimte

Hoe presenteer je vier jaar onderzoek door vijf verschillende mensen en drie films in 55 minuten? Het was een uitdaging, maar het is gelukt! Op 25 september 2024 werden verschillende resultaten van het project Eco-Systeem-Stad uit de doeken gedaan in het Future Green City ideeëntheater op de vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht.

Lees meer »

Innovatiedatabase

Voor het Nationaal Groeifonds Project Werklandschappen van de Toekomst is er een grote database gebouwd met veel innovaties/manieren om het stedelijk gebied klimaatadaptatief en gezond te maken.

Lees meer »

Infraroodmetingen in Alphen aan den Rijn

Na een smoorhete veldwerkdag weet onderzoeker Shannen Dill het zeker: hittestress is een hot topic! Op maandag 12 augustus 2024 gaf de thermometer in haar tas in Alphen aan den Rijn ruim 40 graden aan. Na ’s ochtends nog met een houtje, touwtje, tie rips en lijm in de weer te zijn geweest, heeft zij de geplande metingen in de verzengende hitte uitgevoerd.

Lees meer »

VNG jaarcongres

Op 25 en 26 juni vond het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Eco-Systeem-Stad was erbij! In de Hoogeveen Plants kas in het Groene Hart konden verschillende gemeentebestuurders elkaar ontmoeten en inspireren. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft Wageningen University & Research uitgenodigd om het TKI project Eco-Systeem-Stad op de beursvloer te komen laten zien. Dat doen we graag!

Lees meer »

Zoveel regen en toch watertekort?

In Nederland praten we graag over het weer. Deze lente vragen we ons toch ook af wanneer die mooie droge zomerse dagen nou eens aanbreken. De temperatuur is aangenaam, maar het is wisselvallig, lees regenachtig. Soms geven we er dan nog een positieve draai aan door te denken dat de regen wel fijn voor de plantjes is. En dat is het! Over een paar minuten weet u waarom we de regen meer zouden moeten koesteren, veel meer dan dat we nu doen.

Lees meer »