Arnhem
In Arnhem richt de eerste pilot zich op het concept van 'Functionele Ecosystemen'. Een ecosysteem bestaat uit allerlei soorten planten en dieren, inclusief ondergronds bodemleven van ongewervelden, bacteriën en schimmels en hun onderlinge relaties. Een functioneel ecosysteem is een resistent en klimaat robuust systeem dat op langere termijn onder wisselende omstandigheden diensten zoals hittereductie, biodiversiteit, ontspanning en educatie kan blijven leveren.
Een functioneel ecosysteem in de stad onderscheidt zich van het huidige stedelijk groen door
1) het circulair toepassen van ondergrond en uitgangsmaterialen
2) het creëren van een groenblauw netwerk van zeer biodiverse hotspots
3) een gemengde plantsoortkeuze met grassen, kruiden, struiken en indien mogelijk bomen, die past bij de locatie en de lokale bodemgesteldheid en
4) een plantenkeuze gebaseerd op inheemse soorten met ruimte voor spontane vestiging van nieuwe soorten.
In de eerste fase worden geschikte struiken en boomsoorten geïdentificeerd die bij het te verwachten toekomstige klimaat in Arnhem zouden kunnen functioneren, en welke bijdrage deze leveren aan stedelijke verdampingskoeling.
Carla Grashof-Bokdam heeft de resultaten van dit onderzoek tijdens de klimaat expo gepresenteerd en in het magazine Tuin en Landschap gepubliceerd.
In een tweede Pilot is ontworpen hoe blauw-groene infrastructuur aan de opnieuw in te richten van Muilwijkstraat (Centrum) toegepast kan worden om daadwerkelijk koele looproutes naar het centrum te creëren.
Louden Kremer heeft de resultaten van dit onderzoek tijdens een lunchlezing aan het consortium gepresenteerd.
Downloads
Verslag van workshops in 2022-2023 over natuurlijke verbindingen voor een waterslimme en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van NOVEX locatie Rijnpark in Arnhem:
Een kosteneffectieve optimalisatie tool voor de verdeling van blauw-groene infrastructuur ter mitigatie van het hitte-eiland effect: