Wat onderzoeken we?
Het project onderscheidt drie onderzoeksvragen:
- Hoe bepalen we de waterbalans in de stad voor stedelijk groen, nu en in de toekomst?
- Welk type groen, uitgaande van het concept van functionele ecosystemen, zou er over 50 jaar in de stad kunnen of moeten staan?
- Wat zijn de verschuivingen in maatschappelijke kosten en baten van functioneel stedelijk groen als we met de eerste twee vragen wel, of juist geen rekening houden?
In het project worden een aantal pilot projecten gedefinieerd, opgestart en in samenwerking met de consortium partners afgerond. Een pilot project kan betrekking hebben op en/of resulteren in:
- rekenkundige toepasbare modellen;
- soortlijsten, inrichtingsadviezen en rapportages;
- concrete nieuwe en bestaande toepassingen in de praktijk, als demonstratie- of test objecten;
waarbij pilots uit het voorgaande jaar mede vorm geven aan de nieuwe pilots.
Pilot-resultaten worden na afronding van de pilot tussentijds (nationaal) in de pers gedeeld. Uiteindelijk worden alle resultaten op deze website gepubliceerd in de vorm van rapporten en films.
Het project is gestart in 2021 en eindigt december 2024
Resultaten
In deze kolom vindt u de (tussen)resultaten van het onderzoek in de verschillende pilots binnen het TKI project Eco-Systeem-Stad.
Een lijst met passende boom- en heestersoorten die bijdragen aan een functioneel ecosysteem in Arnhem:
Verslag van workshops in 2022-2023 over natuurlijke verbindingen voor een waterslimme en natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van NOVEX locatie Rijnpark in Arnhem:
Een kosteneffectieve optimalisatie tool voor de verdeling van blauw-groene infrastructuur ter mitigatie van het hitte-eiland effect:
De rapportage van meteo- en infraroodmetingen in Alphen aan den Rijn tijdens het jaar 2023: