Infraroodmetingen in Alphen aan den Rijn

Gepubliceerd op 14 augustus 2024 om 15:40

Na een smoorhete veldwerkdag weet onderzoeker Shannen Dill het zeker: hittestress is een hot topic! Op maandag 12 augustus 2024 gaf de thermometer in haar tas in Alphen aan den Rijn ruim 40 graden aan. Na ’s ochtends nog met een houtje, touwtje, tie rips en lijm in de weer te zijn geweest, heeft zij de geplande metingen in de verzengende hitte uitgevoerd.

In Alpen aan den Rijn wordt het verkoelende effect van groen op drie verschillende locaties onderzocht: een versteend plein, een plein met monumentale beuken en een plein met nieuw groen. De oppervlaktetemperaturen rondom de onderzoeklocaties worden 1 x peer jaar, op een warme dag in de zomer, vastgelegd met behulp van infraroodbeelden. Met deze techniek krijgen we een beter beeld van de oppervlaktetemperaturen van o.a. bestrating, gebouwen en vegetatie. Daardoor leren we de invloed van de schaduwvorming van bomen beter kennen en zien we welke materialen warmer zijn, meer warmte uitstralen, en welke niet.

Dit project loopt nog acht jaar door, ook na de afronding van het TKI Eco-Systeem-Stad project. Dat doen we in samenwerking met gemeente Alphen aan den Rijn, de Koninklijke Ginkel Groep en het Nature-Based Solutions Institute. 

 

>> Lees meer over het onderzoek in Alphen aan den Rijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.