Blauw-Groene, natuurinclusieve, watersensitieve en energiebewuste daken hebben steeds meer impact op gebouwontwerp, de bouw, en alle functies en systemen in het gebouw. Dit multifunctionele karakter van daken en daklandschappen betekent nogal wat voor de constructie van het gebouw, maar ook de installaties met betrekking tot wateraanvoer, waterafvoer, luchtbehandeling, koeling en elektriciteitsproductie en -gebruik. Nature-based Solutions raken hiermee voor het eerst direct de wereld van de installatietechniek. En in de vorm van de TVVL (Vereniging voor installatietechniek) heeft die wereld ons gevraagd een opsomming te maken van de bestaande kennis op het gebied van die multifunctionele daken. Want wat moet een installatietechneut nu eigenlijk met al die planten?
Het rapport:
- Geeft een overzicht van de 14 meest voorkomende type vegetatiedaken, met de daarbij behorende kengetallen aangaande onder andere gewicht, waterberging, opbouwhoogtes en vegatatie-typen. Installatietechnici werken nu eenmaal graag met getallen waar ze aan (en op) kunnen rekenen.
- Creëert inzicht in de geldende normen (NEN, ISSO) waar daken (en vegetatiedaken) aan moeten voldoen. Want alles wat ontworpen en gebouwd wordt moet wel voldoen aan de geldende normen. In het geval van vegetatiedaken de ISSO (VBB-FFL).
- Identificeert drie kennishiaten op het gebied van de isolatiewaarde van blauw-groene daken, de potentiële plantverdamping afhankelijk van beplantingstype en de grote variatie in gewichtsbelasting ook binnen één type groendak door de vele ontwerp- en materiaalkeuzes.
Omdat blauw-groene daken een belangrijk onderdeel zijn van de eco-systeem-steden van de toekomst is het rapport ook mede mogelijk gemaakt door TKI project Eco-Systeem-Stad. Voor specifieke vragen kunt u terecht bij Louden Kremer (Wageningen Environmental Research). Het rapport kan gratis gedownload worden op: TVVL Rapport Multifunctionele Vegetatiedaken
Foto: Blauw-Groen natuurinclusief energiedak, geïrrigeerd met gezuiverd douche-water, op de gebouwen van Mannoury in Amsterdam (Aedes Real-Estate), onderdeel van TKI project Urban PhotoSynthesis (Project PhotoSynthesis – Mannoury – Innovatief en Duurzaam).
Reactie plaatsen
Reacties